امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ - 21 جماد أول 1446
مونسان: موزهها و اماکن تاریخی پس از شیوع کرونا کاهش شدید درآمد دارند
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اشاره به شیوع ویروس کرونا، گفت: درآمد موزهها و اماکن تاریخی بشدت کاهش پیدا کرد؛ بهطوری که بر اساس گزارشها، این عدد در سه ماه نخست سال جاری حدود ۸۰۰ میلیون تومان بود؛ در حالی که در مدت مشابه در سال گذشته حدود ۳۰میلیارد تومان درآمد داشتیم که بیشتر […]
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اشاره به شیوع ویروس کرونا، گفت: درآمد موزهها و اماکن تاریخی بشدت کاهش پیدا کرد؛ بهطوری که بر اساس گزارشها، این عدد در سه ماه نخست سال جاری حدود ۸۰۰ میلیون تومان بود؛ در حالی که در مدت مشابه در سال گذشته حدود ۳۰میلیارد تومان درآمد داشتیم که بیشتر آن مربوط به بازدیدهایی بود که مردم از موزهها در ایام عید داشتند.
بهگزارش خط سوم هنر به نقل از ایرنا، علیاصغر مونسان در نخستین نشست هیأت امنای مجموعههای فرهنگیتاریخی که با حضور اعضای هیأت امنای مجموعههای ملی، معاونان و مدیران وزارتخانه و ۱۲ استان به شکل ویدئوکنفرانس، در کاخ سعدآباد برگزار شد، افزود: بحث هیأت امنایی شدن اماکن تاریخی مدتی مطرح بود و در برنامه ششم توسعه نیز به آن اشاره شده بود اما یک مقدار زمان برد تا کارهای آن انجام شود و آییننامه آن به تصویب هیأت وزیران برسد.
او عنوان کرد: تلاش میشود تا در قالب هیأت امنایی شدن بتوانیم از همکاری و مشاوره دوستان استفاده و به نحو مطلوبتری این مجموعهها را اداره کنیم.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: در قالب هیأت امنایی شدن، همچنین تلاش میکنیم تا فارغ از بودجه و امکانات دولتی بتوانیم از امکانات و کمکهای بیرونی نیز استفاده کنیم؛ تا کنون محدودیتهای قانونی برای استفاده از این امکانات داشتیم در حالی که بسیاری از ایرانیان داخل و خارج از کشور علاقهمند بودند تا در اداره این اماکن مهم، مشارکت کنند و به موضوع میراثفرهنگی کشور بپردازند.
او اظهار کرد: امیدوارم به امید خدا با تشکیل این هیأت امنا، روند کسب درآمد، نگهداری و حفاظت از این اماکن با ارزش فرهنگیتاریخی کشور مطلوبتر شود.
مونسان گفت: سال گذشته ۷۰ میلیارد تومان میزان درآمد وزارتخانه در قالب فروش بلیت و برنامههای اجرا شده در اماکن تاریخی بود که این درآمد بین این اماکن برای نگهداشت آنها توزیع شد.
او در ادامه بیان کرد: با این روندی که بهدلیل شیوع ویروس کرونا برای موزهها ایجاد شده است، تا پایان سال درآمد زیادی نخواهیم داشت و با یک چالش در نگهداشت این اماکن روبهرو خواهیم بود.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: ۳۴هزار اثر ثبت ملی شده و ۲۴ اثر ثبت جهانی شده داریم؛ اعتباری که دولت برای نگهداشت این آثار در نظر گرفته است، حدود ۲۰۰ میلیارد تومان است؛ یعنی به اندازه یک پروژه راه، سد یا یک نیروگاه؛ انصافاً انجام دادن کار با این بودجه محدود سخت است اما با دلسوزی همکارانم در معاونت میراثفرهنگی و ادارات کل استانها، توانستیم با مشارکت بخش خصوصی از آنها حفاظت کنیم و از هر امکانی برای تحقق این موضوع استفاده کردیم.
او اظهار کرد: از ظرفیت ماده ۲۷ بخوبی استفاده و تلاش کردیم بناهایی که قابلیت واگذاری دارند، حق بهره برداری آن را به مردم واگذار کنیم و از پول مردم برای نگهداشت و مرمت استفاده کنیم، اما شرایط سخت است اماکن تاریخی نیاز به هزینه دارند و با این بودجه اندک نمیتوان کار زیادی انجام داد.
مونسان ادامه داد: در قالب هیأت امنا و با همفکری که با دوستان خواهیم داشت، امیدوارم بتوانیم منابع خوبی را برای این موضوع جلب کنیم؛ فعلاً ۲۱ مکان تاریخی در قالب این هیأت امنا اداره میشود، امیدواریم در آینده بتوانیم گسترش دهیم و با کیفیت مطلوبی کار را جلو ببریم.
محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور نیز در این نشست از افتتاح ۲۰۰ پروژه در حوزه میراث خبر داد و افزود: این پروژه ها بزودی آماده بهرهبرداری هستند.
او افزود: در زمان حاضر ۷۱۱ موزه در سطح کشور فعال بوده که ۲۵۴ موزه تحت نظارت این وزارتخانه، ۲۶۳ موزه غیر وابسته و ۳۵ موزه نیز به شکل مشارکتی اداره میشود.
طالبیان در خصوص دلایل رشد چشمگیر موزههای خصوصی گفت: تهیه و تدوین دستورالعمل صدور پروانه موزههای خصوصی، توزیع متوازن اعتبارات در استانها، اعتمادسازی بخش خصوصی، کاهش تصدیگری دولت، ساماندهی و حفاظت اشیای در اختیار بخش خصوصی از جمله دلایل رشد موزههای خصوصی کشور است.
او بیان کرد: در سال گذشته هر شش روز، یک موزه و در مجموع ۶۰ موزه افتتاح شد. همچنین آمار بازدیدکنندگان موزه ها و اماکن فرهنگیتاریخی در سال ۹۷ حدود ۶ میلیون و ۴۱۰ هزار و ۴۳۹ نفر و در سال ۹۸ حدود ۸میلیون و ۵۴۱ هزار و ۶۹۲ نفر بوده که نشان دهنده رشد ۱۵ درصدی است.
او از ساماندهی و مستندنگاری ۷۴۸هزار و ۳۰۷ شیء فرهنگیتاریخی از ابتدای سال ۹۲ تا پایان سال ۹۸ خبر داد و افزود: «از ابتدای سال ۹۲ تا پایان سال گذشته ۴۴۴هزار و ۶۷۰ شیء از اموال مجموعهداران بخش خصوصی شناسایی و ساماندهی شده است.
معاون میراثفرهنگی کشور بیان کرد: ۲۶۷۱ شیء فرهنگیتاریخی از ابتدای سال ۹۲ تا پایان سال ۹۸ مسترد شده که شامل ۳۴۹ شیء باستانی محوطه خوروین از بلژیک، ۳۰۰ لوح هخامنشی از مؤسسه شرقشناسی شیکاگو در سال ۹۳، ۱۰۹ شیء محوطه باستانی چغامیش از آمریکا در سال ۹۶، ۵۶ قلم شیء توفیقی از ایتالیا در سال ۹۵، ۷۳ اثر مهر ساسانی از آمریکا در سال ۹۶، یک عدد سردیس هخامنشی از آلمان در سال ۸۷ و ۱۸۷۳ لوح هخامنشی از مؤسسه شرقشناسی شیکاگو در سال ۹۸ است.
او درباره تعداد پایگاههای میراث فرهنگی در سطح کشور گفت: ۹۲ پایگاه میراث ملی داریم و تعداد پایگاههای میراث جهانی ۴۶ پایگاه است. پیشبینی میشود تعداد پایگاههای میراث ملی به ۱۰۰ پایگاه و میراث جهانی به ۴۷ پایگاه برسد.
معاون میراثفرهنگی کشور افزود: ایران با ۲۴ اثر ثبت جهانی شده رتبه نهم را در آثار فرهنگی و طبیعی ثبت شده در فهرست میراث جهانی دارد و در حوزه میراث ناملموس نیز رتبه هفتم جهانی را داراست.
او تصریح کرد: مجموعههای هیأت امنایی شامل ۱۴ پایگاه، سه پایگاه، موزه و بنا و چهار کاخموزه سعدآباد، نیاوران، موزه ملی و فرش است.
غلامعلی حداد عادل به عنوان عضو حقیقی هیأت امنای مجموعههای فرهنگی- تاریخی در این نشست گفت: در دنیا، تخصصی تحت عنوان اقتصاد میراثفرهنگی وجود دارد؛ توصیه میکنم وزات میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کمک کند تا برخی دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا بتوانند پایاننامههای خود را با این موضوع انتخاب و در این زمینه تحقیق کنند.
او افزود: در دنیا از طریق دو شیوه از موزهها و اماکن تاریخی کسب درآمد میکنند؛ نخست از طریق فروش بلیت و دوم راهاندازی یک فروشگاه در اطراف اماکن تاریخی تا گردشگران از این فروشگاه بتوانند محصولات فرهنگی و صنایعدستی آن کشور را خریداری کنند و درآمد بیشتری از فروش بلیت موزه کسب کنند.
حداد عادل تصریح کرد: پیشنهاد میکنم در کنار اماکن تاریخی کشورمان یک فروشگاه راه اندازی شود.
سیدمحمد بهشتی یکی دیگر از اعضای حقیقی هیأت امنای مجموعههای فرهنگی- تاریخی نیز در این نشست گفت: زمزمه تشکیل نخستین هیأت امنای مجموعههای فرهنگی- تاریخی در ابتدای دهه ۸۰ آغاز شد اما بنا به مشکلاتی که وجود داشت تا به امروز اجرایی نشد؛ امروز اتفاق مثبتی در این زمینه رخ داده است و نقطه عطفی در مدیریت عرصههای میراث فرهنگی محسوب میشود.
او افزود: میراث فرهنگی یک ظرفیت بالقوه بسیار خوب است که میتواند سرمایه اجتماعی ایجاد کرده و جلب حمایت کند.
بهشتی تصریح کرد: در دنیا منابع مالی آثار تاریخی و موزههای اصلی کشور از طریق بنگاههای اقتصادی تأمین میشود؛ در حقیقت این بنگاه ها به جای پرداخت مالیات در زمینههای حفظ، نگهداری و مرمت بناهای تاریخی کمک میکنند.
در ادامه، اعضای حاضر پیشنهادهای خود را مطرح کردند. در این نشست مجموعههای فرهنگیتاریخی که قرار است به شکل هیأت امنایی اداره شوند، برای اعضا معرفی شدند؛ همچنین با تشکیل کمیسیون دائمی، موافقت و مقرر شد جلسه کمیسیون دائمی هیأت امنا حداکثر تا دو هفته آینده تشکیل شود.
اماکن تاریخی , اماکن تاریخی در کرونا , کرونا , موزه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.